Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇiçek, Melisa Kübra
dc.date.accessioned2024-11-21T07:29:29Z
dc.date.available2024-11-21T07:29:29Z
dc.date.issued2023en_US
dc.date.submitted2023
dc.identifier.citationÇiçek, M. K. (2023). Covid-19 Geçiren Kişilerde Entübasyona Bağlı Oluşan Yutma Bozukluğunun Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı, İstanbul.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12900/409
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı invaziv mekanik ventilasyon yöntemi ile entübe edilen kişilerde entübasyonun yutma yapılarına zarar verip vermediğini ortaya koymaktır. Çalışmaya COVİD-19 teşhisi alıp entübe edilmiş 10 birey (X erkek, Y kadın) ile COVİD-19 teşhisi alıp entübe edilmeden tedavi görmüş 15 birey (X erkek, Y kadın) dâhil edildi. Entübe edilen katılımcıların yaş ortalaması 55,22±22 iken entübe edilmeyen katılımcıların yaş ortalaması ise 52,11±11'dir. Tüm katılımcılar Eating Assessment Tool (EAT-10), The Gugging Swallowing Screen (GUSS) ve Swallow Quality of Life Questionnaire (SWAL-QOL) ile değerlendirildi. Elde edilen bulgular istatistiksel olarak analiz edildi. Çalışmamızda entübe edilen gruptaki kişilerin EAT-10 değerleri entübe edilmeyenlerin EAT-10 değerleri arasında anlamlı farklılık (p=0,001) elde edildi. Entübe edilen grubun GUSS ölçeğinden aldığı puan ile entübe edilmeyen grubun aldığı puan arasındaki fark çok az olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık (p=0,027) saptandı. Entübe edilen ve edilmeyen gruplar arasında SWAL-QOL anketinin "Communication" alt boyutu (p=0,326) hariç tüm alt boyutlarında ("Burden" p=0,009, "Food Selection" p=0,009, "Eating Duration" p=0,044, "Eating Desire" p=0,039, "Fear" p=0,002, "Sleep" p=0,008, "Fatigue" p=0,000, "Mental Health" p=0,003, "Social" p=0,027) anlamlı farklılık saptandı. Elde edilen bulgulara göre COVİD-19'a bağlı olarak invaziv mekanik ventilasyon yöntemi ile entübe edilen bireylerde yutma bozukluğu gelişme ihtimali vardır.en_US
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine whether intubation damages swallowing structures in patients intubated with invasive mechanical ventilation. The study included 10 individuals (X male, Y female) who were diagnosed with COVID-19 and intubated and 15 individuals (X male, Y female) who were diagnosed with COVID-19 and treated without intubation. The mean age of intubated participants was 55.22±22 years, while the mean age of non-intubated participants was 52.11±11 years. All participants were evaluated with the Eating Assessment Tool (EAT-10), The Gugging Swallowing Screen (GUSS) and Swallow Quality of Life Questionnaire (SWAL-QOL). The findings were statistically analyzed. In our study, a significant difference (p=0.001) was obtained between the EAT-10 values of the intubated group and the EAT-10 values of the non-intubated group. Although the difference between the GUSS scale score of the intubated group and the non-intubated group was very small, a statistically significant difference (p=0.027) was found. There was a statistically significant difference between the intubated and non-intubated groups in all sub-dimensions of the SWAL-QOL questionnaire ("Burden" p=0.009, "Food Selection" p=0.009) except for the "Communication" sub-dimension (p=0.326), "Eating Duration" p=0.044, "Eating Desire" p=0.039, "Fear" p=0.002, "Sleep" p=0.008, "Fatigue" p=0.000, "Mental Health" p=0.003, "Social" p=0.027) were significantly different. According to the findings, swallowing disorder is likely to develop in individuals intubated with invasive mechanical ventilation method due to COVID-19.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Atlas Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCOVİD-19en_US
dc.subjectDisfajien_US
dc.subjectEntübasyonen_US
dc.subjectEAT-10en_US
dc.subjectGUSSen_US
dc.subjectSWAL-QOLen_US
dc.titleCovid-19 geçiren kişilerde entübasyona bağlı oluşan yutma bozukluğunun değerlendirilmesi = Evaluation of swallowing disorder due to intubation in people with Covid-19en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentİstanbul Atlas Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster