İnfertilite tedavisi alan kadınların beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Künye
Eker, Ġ. (2025). Ġnfertilite Tedavisi Alan Kadınların Beslenme Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Ġstanbul.Özet
Bu çalışmanın amacı infertilite tedavisine başvuran kadınların beslenme bilgi düzeylerini belirlemektir. Eylül - Kasım 2024 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ne başvuran 19-45 yaş arası kadınlar ile yüz yüz anket yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmaya 195 kişi katılmıştır. Katılımcılar, gönüllü beyanlarına dayalı olarak Yetişkinler için Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD)'i doldurmuşlardır. Ölçekte katılımcıların sosyodemografik özellikleri, temel beslenme ve besin-sağlık ilişkisi bilgileri, besin tercihleri ölçülmüştür. Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 30,14±5,09 yıldır. Boy ortalamaları 162,04±6,35 cm, ağırlık ortalamaları 68,04±12,31 kg ve ortalama Beden Kütle İndeks (BKİ)'leri 25,91±4,43 kg/m² olarak saptanmış. YETBİD ölçeğinde 195 kişi arasında 3 kişi çok iyi bilgi seviyesinde, 44 kişi çok iyi besin tercihi kategorisindedir. Temel Beslenme ve Besin-Sağlık Bilgisi ölçeğine yanıt veren kişilerin %11,28'i kötü bilgi seviyesine sahiptir. Besin Tercihi ölçeğinde ise katılımcıların %3,5'inin kötü besin tercihi seviyesinde olduğu saptanmıştır. Çalışmada infertil kadınların büyük bir çoğunluğunun yeterli düzeyde beslenme bilgisine sahip olmadığı sonucuna varılmıştır. Katılımcıların çoğunluğunun beslenme bilgi düzeyleri "orta" düzeydedir. İnfertil kadınların beslenme bilgi seviyelerinin arttırılması ve beslenmenin önemi konusunda bilinçlendirilmesi, tedavinin başarısı açısından önemlidir. Katılımcıların çoğunluğunun beslenme ile ilgili yeterli düzeyde eğitim almadığı görülmektedir. This study aims to evaluate the nutritional knowledge levels of women receiving infertility treatment. Conducted between September and November 2024, the research involved face-to-face surveys with women aged 19–45 who applied to the IVF Center at Hitit University Training and Research Hospital. A total of 195 participants voluntarily completed the Nutrition Knowledge Level Scale for Adults (YETBİD), which assesses sociodemographic characteristics, basic nutrition and food-health knowledge, and food preferences. The participants had an average age of 30.14±5.09 years, with a mean height of 162.04±6.35 cm, weight of 68.04±12.31 kg, and Body Mass Index (BMI) calculated as 25.91±4.43 kg/m². According to the YETBİD scale, only 3 individuals demonstrated a "very good" level of nutritional knowledge, while 44 participants were categorized as having "very good" food preferences. Regarding the Basic Nutrition and Food-Health Knowledge Scale, 11.28% of the respondents exhibited a "poor" knowledge level. On the Food Preference Scale, 3.5% of the participants were determined to have "poor" food preference levels. The findings indicate that the majority of infertile women lack sufficient nutritional knowledge. Most participants were found to have a "moderate" level of nutritional knowledge. Enhancing the nutritional knowledge of women undergoing infertility treatment and increasing awareness about the role of nutrition is essential for treatment success. Furthermore, the results revealed that the majority of participants had not received adequate education regarding nutrition.