Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDemirbaş, Ayşe Betül
dc.contributor.authorKılıçaslan, Azra
dc.contributor.authorAltınsöz, Sude
dc.contributor.authorAksakal, Hatice Büşra
dc.contributor.authorAlphan, Müveddet Emel
dc.date.accessioned2025-03-21T15:21:57Z
dc.date.available2025-03-21T15:21:57Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationDemirbaş AB, Kılıçaslan A, Altınsöz S, Aksakal HB, Alphan ME. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE SAĞLIKLI BESLENME TUTUMU, RASTGELE ALINAN KAN ŞEKERİ VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ. ATLJM. 2024;4(10):65-72.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12900/588
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada üniversitede eğitim alan öğrencilerin sağlıklı beslenmeyle ilgili tutumlarının kan şekeri ve antropometrik ölçümler ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel olarak tasarlanan araştırma Mayıs-Eylül 2023 tarihleri arasında İstanbul’da bir üniversitede öğrenim gören 351 üniversite öğrencisi ile yapılmıştır. Araştırmada katılımcılara genel bilgilerini içeren bir anket formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) uygulanmış, antropometrik ölçümler yapılmış ve parmaktan alınan kan ölçümü ile rastgele alınan kan şekeri değerine bakılmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS versiyon 25.0 paket programı ile yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Beslenme ve Diyetetik bölümünde okuyan öğrencilerin SBİTÖ toplam puanı istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bölümlerde okuyan öğrencilerden daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Spor yapan öğrencilerin de SBİTÖ toplam puanı spor yapmayanlara göre daha yüksek ve rastgele alınan kan şekeri (mg/dl) değerleri ise daha düşük olarak bulunmuştur (p<0,05). SBİTÖ alt ölçeklerinden “Beslenme Hakkında Bilgi” puanı azaldıkça ve “Kötü Beslenme” puanı arttıkça rastgele alınan kan şekeri (mg/dl) değerinin de arttığı saptanmıştır (p<0,05). Ağırlık (kg), bel çevresi (cm), bel/boy oranı (cm) ve BKİ (kg/m²) arttıkça rastgele alınan kan şekeri (mg/dl) değerinin de arttığı saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Üniversite öğrencilerinin sağlıklı beslenmeye ilişkin olumlu tutumlarının artması ile ağırlık, BKİ, bel çevresi ve bel/boy oranı gibi antropometrik ölçümlerinin ve rastgele alınan kan şekeri (mg/dl) değerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Bu sebeple üniversiteli gençlere sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması birçok kronik hastalığın gelişmesine zemin hazırlayan obezitenin önlenmesi konusunda yarar sağlayacaktır.en_US
dc.description.abstractAim: This study aimed to examine the relationship between university students’ attitudes towards healthy nutrition and blood sugar and anthropometric measurements. Materials and Methods: The cross-sectional research was conducted with 351 university students studying at a university in Istanbul between May and September 2023. In the research, a survey form containing general information and the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN) were applied to the participants, anthropometric measurements were made, and random fasting blood glucose values were measured with blood taken from the finger. Data analysis was done with IBM SPSS version 25.0 package program. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: It was found that the ASHN total score of students studying in the Department of Nutrition and Dietetics was statistically significantly higher than students studying in different departments (p <0.05). The ASHN total score of students who do sports was found to be higher and their random fasting blood glucose (mg/ dl) values were lower than those who did not do sports (p<0.05). It was determined that as the “Knowledge About Nutrition” score decreased and the “Poor Nutrition” score increased, the random fasting blood glucose (mg/dl) value increased (p<0.05). It was found that as weight (kg), waist circumference (cm), waist/height ratio (cm) and BMI (kg/m²) increased, the random fasting blood glucose (mg/dl) value also increased (p<0.05). Conclusion: As a result, university students’ positive attitudes and behaviors regarding healthy nutrition provide benefits in terms of lower weight, BMI, waist circumference and waist/height ratio values and random fasting blood glucose value from anthropometric measurements.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Atlas Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.54270/atljm.2024.54en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntropometrien_US
dc.subjectBeslenme Durumuen_US
dc.subjectKan Şekerien_US
dc.subjectSağlık Tutumuen_US
dc.titleÜniversite Öğrencilerinde Sağlıklı Beslenme Tutumu, Rastgele Alınan Kan Şekeri ve Antropometrik Ölçümler Arasındaki İlişkinin Belirlenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentİstanbul Atlas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authoridhttps://orcid.org/0000-0003-2765-2677en_US
dc.contributor.institutionauthorDemirbaş, Ayşe Betül
dc.contributor.institutionauthorKılıçaslan, Azra
dc.contributor.institutionauthorAltınsöz, Sude
dc.contributor.institutionauthorAksakal, Hatice Büşra
dc.contributor.institutionauthorAlphan, Müveddet Emel
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue10en_US
dc.identifier.startpage65en_US
dc.identifier.endpage72en_US
dc.relation.journalAtlas Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster