dc.contributor.author | Yılmaz Önal, Hülya | |
dc.date.accessioned | 2025-03-17T08:09:59Z | |
dc.date.available | 2025-03-17T08:09:59Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.citation | Yılmaz Önal H. VÜCUT AĞIRLIĞI YÖNETİMİNDE YENİ DİYET YAKLAŞIMLARI. ATLJM. 2021;1(2):42-9. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12900/546 | |
dc.description.abstract | Sağlığı olumsuz yönde etkileyecek şekilde vücutta fazla miktarda yağ birikmesi, obezite olarak tanımlanmaktadır ve çok faktörlü ve kompleks bir hastalık olan obezite dünya genelinde 600 milyon insanı etkilemektedir. Ancak obezitenin tedavisi oldukça güç ve karmaşıktır. Hem literatürde hem de medyada lanse
edilen çok sayıda diyet bulunmaktadır ve bu diyetlerin bugüne kadar hiçbirinin ağırlık kaybını tetiklemede
ve sürdürmede evrensel olarak başarı göstermediği belirtilmiştir. Günümüzde, obezite tedavisinde makro
mikro besin ögelerinin alımının ve enerji alımı ve harcamasının dışında, öğün saati konusunda da çalışmalar yapılmaktır. Bir diyet türü olarak tanımlanmayan, birbirini takip eden yeme ve açlık modellerinden
oluşan beslenme döngüsü olan aralıklı açlık üzerine pek çok çalışma yapılmaktadır. Aralıklı açlık, genel
olarak, günlük açlık ve haftalık açlık olarak ikiye ayrılmaktadır. Günlük ritimler; 12:12 Ritmi, 8:16 Ritmi, 6:18
Ritmi ve 23:1 Ritmi ve haftalık ritimler 6:1 Ritmi; 5:2 Ritmi ve İki Günde Bir Ritmi şeklindedir. Açlık dönemlerinde hem keton kullanımında metabolik değişiklikler hem de beynin besin yokluğuna karşı adaptasyonu
nedeniyle bu diyetlerinin sağlığı destekleyici ve hastalıklara karşı önleyici etkileri olduğu araştırmalarla
saptanmıştır. Ayrıca bu diyetler ile insanların daha az öğün tüketerek, daha az enerji aldığı belirlenmiştir.
Aralıklı açlık diyetlerinin, enerji homeostazı ilkesine dayanan diyetlerin yerine geçip geçemeyeceğini, ağırlık kaybında sürekliliğin sağlayıp sağlamadığını anlamak için çalışmalar devam etmektedir. Genel olarak,
hiçbir ağırlık kaybı diyetinin klinik çalışmalarda üstünlüğü kanıtlanmamıştır. Ağırlık kaybı diyetlerinde tüm
besin ögelerinin yeterli ve dengeli olması, sürdürülebilir ve kişiye özel olarak diyetisyen tarafından hazırlanması gereklidir. | en_US |
dc.description.abstract | Obesity is defined as excessive accumulation of fat in the body, which negatively affects health, and obesity,
which is a multifactorial and complex disease, affects 600 million people worldwide. However, the treatment of obesity is very difficult and complex. There are numerous diets touted both in the literature and
in the media, and none of these diets to date have been shown to be universally successful in inducing and
maintaining weight loss. Today, in the treatment of obesity, besides the intake of macro-micro nutrients and
energy intake and expenditure, studies are also carried out on mealtime. There are many studies on intermittent fasting, which is not defined as a diet type but consists of successive eating and hunger patterns.
Intermittent fasting is generally divided into two as daily fasting and weekly fasting. It is divided into 12:12 Rhythm, 8:16 Rhythm, 6:18 Rhythm, and 23:1 Rhythm and is divided into 5:2 Rhythm and a Fortnightly Rhythm.
Studies have shown that these diets have health-supportive and preventive effects against diseases, due
to both metabolic changes in ketone use and the adaptation of the brain to nutrient deficiency during fasting periods. In addition, it has been determined that with these diets, people consume less meals and get
less energy. Studies are ongoing to understand whether intermittent fasting diets can replace diets based
on the principle of energy homeostasis, and whether they provide continuity in weight loss. In general, no
weight loss diet has been proven superior in clinical studies. All nutrients should be adequate and balanced
in weight loss diets, and should be prepared by a dietitian in a sustainable and personalized manner. | en_US |
dc.language | | |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Atlas Journal of Medicine | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.54270/atljm.2021.9 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Diyet | en_US |
dc.subject | Ağırlık kaybı | en_US |
dc.subject | Obezite | en_US |
dc.subject | Aralıklı açlık diyeti | en_US |
dc.subject | Enerji kısıtlaması | en_US |
dc.title | Vücut Ağırlığı Yönetiminde Yeni Diyet Yaklaşımları | en_US |
dc.type | article | en_US |
dcterms.language | | |
dc.department | İstanbul Atlas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.authorid | https://orcid.org/0000-0001-8424-2661 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Yılmaz Önal, Hülya | |
dc.identifier.volume | 1 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 42 | en_US |
dc.identifier.endpage | 49 | en_US |
dc.relation.journal | Atlas Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |