Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorOzcan, Burcu Ates
dc.contributor.authorUslu, Burcu
dc.contributor.authorOkudan, Begüm
dc.contributor.authorAlphan, Müveddet Emel
dc.date.accessioned2023-10-25T12:21:55Z
dc.date.available2023-10-25T12:21:55Z
dc.date.issued2021en_US
dc.identifier.citationÖzcan, B. A., Uslu, B., Okudan, B., & Alphan, M. E., (2021). Evaluation of the relationships between burnout, eating behavior and quality of life in academicans. PROGRESS IN NUTRITION , vol.23, no.2.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12900/203
dc.description.abstractArka plan: Tükenmişlik, sağlıklı beslenme davranışlarının azalmasına neden olabilir. Özellikle akademisyenlerde yoğun ve yorucu çalışma koşulları sağlığı olumsuz etkileyerek tükenmişliği artırabilmekte ve yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Amaç: Araştırma akademisyenlerin tükenmişlik düzeyini, yeme davranışlarını ve yaşam kalitesini incelemek ve bu parametreler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 194 akademisyen dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik özellikleri içeren anket formu, Hollanda Yeme Davranışları Anketi (DEBQ), Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Anketi ve Yaşam Kalitesi Anketi-Kısa Form (SF-36) uygulandı. Bulgular: Duygusal yeme puanının duygusal tükenmişlik ve duyarsızlaşma ile pozitif, kişisel başarı ile negatif ilişkisi vardır (p >= 0.05). Duygusal yeme puanının yaşam kalitesinin alt parametreleri olan fiziksel fonksiyon ve sosyal işlevsellik ile pozitif yönde anlamsız ilişkileri vardır. Kişisel başarı ile yaşam kalitesi alt parametrelerinden ağrı dışındaki tüm parametreler arasında pozitif ilişkiler gözlenmektedir. Sonuç: Duygusal yeme ve tükenmişliğin akademisyenlerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Akademik kadroda sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteyi artırmaya yönelik tedbirlerin alınması ve alanında uzman kişilerin yönlendirilmesi bu sorunun önlenmesinde etkili olabilir.en_US
dc.description.abstractBackground: Burnout may lead to decreased healthy eating behaviors. Particularly intense and strenuous working conditions in academicians can increase burnout and decrease quality of life by negatively affecting health. Objectives: The study was conducted to examine the burnout level, eating behaviors, and quality of life of academicians and to reveal the relationship between these parameters. Methods: 194 academicians who accepted to participate voluntarily in the study were included. A questionnaire form about the sociodemographic characteristics, Dutch Eating Behaviors Questionnaire (DEBQ), Maslach Burnout Inventory-Educator Survey, and Quality of Life Questionnaire -Short Form (SF-36) were applied to the participants. Results: Emotional eating score has positive relationships with emotional burnout and depersonalization and has a negative relationship with personal success (p >= 0.05). The emotional eating score has positive meaningless relationships with physical function and social functionality which are sub-parameters of quality of life. While positive relationships between personal success and all parameters other than the pain from the quality of life sub-parameters are observed. Conclusions: Emotional eating and burnout can have negative effects on the academicians' quality of life. Taking precautions to increase healthy nutrition and physical activity in academic staff and being directed by experts in their field can be effective in preventing this problem.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherMattioli 1885en_US
dc.relation.isversionofhttps://doi.org/10.23751/pn.v23i2.10597en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccessen_US
dc.subjectAkademisyenen_US
dc.subjectAcademicianen_US
dc.subjectYeme Davranışıen_US
dc.subjectEating Behavioren_US
dc.subjectTükenmişliken_US
dc.subjectBurnouten_US
dc.subjectYaşam kalitesien_US
dc.subjectQuality of Lifeen_US
dc.subjectSağlıken_US
dc.subjectHealthen_US
dc.subjectHemşireleren_US
dc.subjectNursesen_US
dc.titleEvaluation of the relationships between burnout, eating behavior and quality of life in academicansen_US
dc.typearticleen_US
dc.departmentİstanbul Atlas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.authoridAlphan, Müveddet Emel / 0000-0002-9702-1881en_US
dc.contributor.institutionauthorAlphan, Müveddet Emel
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.relation.journalProgress In Nutritionen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster