Futbol oynayan çocuklara verilen beslenme eğitiminin beslenme durumlarına etkisi = The effect of nutrition education given to children playing football on nutritional status
Künye
Kerpiçci, Ö. (2023). Futbol oynayan çocuklara verilen beslenme eğitiminin beslenme durumlarına etkisi. (Yüksek lisans tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi, İstanbul). Erişim adresi https://hdl.handle.net/20.500.12900/173Özet
Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarının erken yaşlarda oluşturulması daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlar. Bu çalışmada, beslenme eğitiminin, amatör futbol oynayan okul çağı çocuklarında beslenme durumuna etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma, İstanbul Kartalları Spor Kulübüne kaydolan çocuklar ile yürütülmüştür. Ailelerden çocukları için gönüllü bilgilendirme ve onam formunun alınmasının ardından verilen eğitimin öncesi ve sonrasında kişisel bilgi formu, fiziksel aktivite formu, Çocuklar İçin Sağlıklı Yeme Öz-Yeterlik ölçeği, Akdeniz Diyet Kalitesi ölçeği, antropometrik ölçümler, besin tüketim sıklığı, 3 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Beslenme eğitimi dört basamaklı olarak düzenlenmiştir. 1 ay boyunca her hafta sonu eğitim sağlanmıştır. Minimum 20 dakika maksimum 40 dakikadan oluşan ve toplamda 90 dakika süren beslenme eğitimi verilmiştir. Eğitimin, beslenme durumuna etkisini saptamak amacıyla üç hafta sonrasında son test gerçekleşmiştir. Çalışmaya 60 erkek öğrenci dahil edilmiştir. Eğitim sonrası Akdeniz Diyet Kalitesi ölçeği, ölçek puanının anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir (p<0.001), düşük uyuma sahip olanların oranının azaldığı, yüksek uyuma sahip olanların oranının arttığı saptanmıştır. Eğitim sonrası peynir ve türlerinin tüketim sıklığının anlamlı olarak arttığı (p=0.014), dondurma tüketim sıklığının anlamlı olarak azaldığı saptanmıştır (p=0.001). Kırmızı et ve ürünleri ile balık tüketim sıklığının ise eğitim sonrasında anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir (p<0.05). Eğitim sonrası, öncesine göre yeşil yapraklı sebze ve taze meyve suyu tüketiminin anlamlı olarak arttığı saptanmıştır (p<0.05). Eğitim sonrası sıvı yağ, şeker ve çikolata vb. ürünlerin tüketim sıklıklarında öncesine göre anlamlı olarak azalmıştır (p<0.05). Eğitim sonrası bisküvi ve cips tüketim sıklıklarının anlamlı olarak azaldığı belirlenmiştir (p<0.05). Beslenme eğitiminin, okul çağı çocuklarında beslenme alışkanlıkları üzerinde olumlu değişiklikler sağladığı belirlenmiştir. Establishing healthy eating habits in children at an early age allows them to lead a healthier life. In this study, it was aimed to determine the effect of nutrition education on the nutritional status of school-age children playing amateur football. The study was carried out with children enrolled in Istanbul Kartalları Sports Club. After obtaining the voluntary information and consent form from the families for their children, personal information form, physical activity form, Healthy Eating Self-Efficacy Scale for Children, Mediterranean Diet Quality Scale, anthropometric measurements, frequency of food consumption, 3-day food consumption records were obtained before and after the training. . Nutrition education is organized in four steps. Training was provided every weekend for 1 month. Nutrition training was given, consisting of a minimum of 20 minutes and a maximum of 40 minutes and a total of 90 minutes. In order to determine the effect of education on nutritional status, the post-test was conducted three weeks later. 60 male students were included in the study. After the training, it was determined that the Mediterranean Diet Quality Scale score increased significantly (p<0.001), the rate of those with low compliance decreased, and the rate of those with high compliance increased. After the training, the frequency of consumption of cheese and its types increased significantly (p=0.014), and the frequency of ice cream consumption decreased significantly (p=0.001). It was determined that the frequency of consumption of red meat and its products and fish increased significantly after the training (p<0.05). It was determined that the consumption of green leafy vegetables and fresh fruit juice increased significantly after the training compared to before (p<0.05). After the training, oil, sugar and chocolate etc. consumption frequency of products decreased significantly compared to before (p<0.05). It was determined that the frequency of biscuit and chips consumption decreased significantly after the training (p<0.05). It has been determined that nutrition education provides positive changes on the nutritional habits of school-age children.